Kristallen in de wijn! Goed of slecht teken?

Wijnsteen (weinstein) of depot is zeker geen slecht teken.
Om maar direct met de deur in huis te vallen. De kristallen in de wijn zijn niet schadelijk en ook geen teken van gebrek aan kwaliteit – juist integendeel! De edelstenen kunnen ook al in jonge wijnen te vinden zijn.
Op zijn minst geven ze een hoog gehalte aan mineralen in de wijn aan. Het meest vindt U wijnkristallen of een depot bij oudere, waardevolle wijnen. Daar vindt U de kristallen aan de kurkspiegel of aan de flessenwand. Een teken van lange rijping op de fles.

Een vakman noemt dit ouderdomsdepot. Die herkent men ook aan de grotere kristallen die pas in een later stadium meer en meer gevormd worden. Wanneer je een heel oud gebruikt vat van binnen belicht, dan glinsteren de kristallen je tegemoet alsof je in een ijsgrot bent.

Hoe komen de kristallen in de wijn.
Hoe rijper de druiven zijn, des te groter is het aandeel aan wijnzuren. Hoe langer de druiven aan de stok hangen, des te meer mineralen kunnen er uit de bodem opgenomen worden. Ontmoeten deze mineralen en wijnzuren elkaar, dan vormen er zich meer en meer wijnkristallen. Deze kristallen lossen niet op in de wijn, maar ze vallen uit; aan de flessenwand, aan de flessenbodem, aan de kurk of reeds in het vat.

Wijnkristallen in de fles – een teken voor veel aroma in de wijn.
Wijnsteen heeft geen invloed op de kwaliteit van de wijn. Maar er is desondanks wel een interessant verband. Een langzame vergisting bij een lage temperatuur spaart en bewaart de geur- en aromastoffen in de wijn. Hoe langzamer en langer de vergisting plaatsvindt, hoe minder wijnsteen er zich al vormt in het vat, en des te meer en des te eerder ontstaan er dan wijnkristallen in de fles. Dat betekent dus dat wijnsteen in de fles een teken is voor het vakmanschap van de keldermeester en van de kwaliteit van zijn wijn.

Wijnsteen in het glas – een verkeerde indruk
Om het nogmaals te benadrukken: Wijnsteen is ongevaarlijk en beïnvloedt op geen enkele manier de smaak, de glans of de kleur van de wijn.

Voorkom dat de wijnkristallen in het glas terechtkomen

Rode wijn leeft enorm op met lucht, hij ademt en wint aan structuur en volume. Waarom dan niet bij het uitschenken meteen de kristallen tegenhouden. Decanteren in een karaf helpt ook goed. En wie het erg precies neemt, houdt de wijnfles voor een kaars, zodat heel goed te zien is of de kristallen achterblijven.

Anders is dat bij witte wijn: witte wijn verliest bij beluchting zijn aroma en boeket. Daarom wordt een witte wijn niet gedecanteerd omdat daardoor teveel lucht in de wijn terecht komt. In dat geval schenkt men de witte wijn heel voorzichtig uit de fles, zodat de wijnsteen in de fles blijft en zo min mogelijk in het glas beland.

afhaaladres

"De Molenweide"
Rijnstraat 2 
2223 EE Katwijk

(tegenover Molen "De Geregtigheid")

molenweide

 

BICKING NIEUWSBRIEF

Schrijf je NU in.


Search

bent u 18 jaar of ouder

bent u 18 jaar of ouder